Leto je obdobím, kedy sa tešíme na oddych v prímorských letoviskách. Väčšina z nás si už od januára dáva predsavzatia o dodržaní diétnych opatrení s cieľom vyzerať fit v letných outfitoch a samozrejme, aj v plavkách. A potom v nich pricupkáme do hotelových reštaurácií so švédskymi stolmi, a príde „nečakané“. Konečne sa dobre najeme!
Čo na takéto stravovanie hovorí odborník? Spýtali sme sa skúseného a obľúbeného gastroenterológa MUDr. Miloša Bubána z Gastrocentra Bajkalská.
1. Trpí náš žalúdok, ak ho nárazovito prepĺňame v hoteloch, na grilovačkách či chatách?
MB: Samozrejme trpí, lebo dovolenka pre nás znamená dovoliť si a pri all inclusive si teda dovolíme zo všetkého a potom máme problémy s prejedaním sa a tráviacimi ťažkosťami. Grilovačky môžu byť ešte aj o neprepečenom mäse a hroziacich infekciách z týchto dôvodov.
2. Ste zástancom diét? Alebo skôr svojim pacientom odporúčate jesť všetko s mierou?
MB: Nie som zástancom drastických diét, ktoré sú stresom pre organizmus. Som zástancom zníženia dávky denného jedla, dostatku tekutín a primeraného fyzického pohybu. Samozrejme, s vylúčením alkoholu.
3. Aj Vy si dávate novoročné predsavzatia? Ak áno, súvisia skôr s novými dobrodružnými cestami, ktoré chcete v novom roku podniknúť alebo aj vy prehodnocujete zdravšie stravovania sa?
MB: Novoročné predsavzatia si nedávam a nevidím dôvod čakať na prvý január, aby som zmenil život k lepšiemu. Ja si dávam predsavzatia každý deň a hlavne sa riadim podľa toho, že moje sny sa nesmú skončiť na svitaní. Lepšie je ich žiť. A potom podľa toho upravujem predsavzatia.
4. Aká je Vaša obľúbená kuchyňa?
MB: Jednoznačne talianska. A preto aj rád chodím do tejto prekrásnej krajiny, kde je kuchyňa jednoduchá a vyniknú v nej naplno všetky chute jednotlivých prípravkov na hotové jedlo. V živote som nemal po tejto kuchyni ťažkosti. Olivový olej, kvalitná zelenina, dobré vínko.
5. Čo najčastejšie radíte svojim pacientom v Gastrocentre, ktorí často trpia na črevné virózy či bojujú so žalúdočnými ťažkosťami?
MB: Ak sa jedná o letné záležitosti a letné gastroenteritídy, tam je jednoznačne dôležitá prevencia, dodržiavanie hygienických pravidiel /najmä časté umývanie rúk, na čo mnohí zabúdajú/ a našťastie nasleduje rýchle vyliečenie. Ak sa jedná o závažnejšie ochorenia z infekcií, tak prístup i liečba je u každého pacienta individuálna.
Ako sa na dovolenkách stravujete vy. Napíšte nám do komentára pod článkom.
Zdroj foto: Desana Dudášová
Komentáre