Manuál pre mamičky: Toto sú najlepšie a najhoršie potraviny pre detské zúbky

Tajomstvo zdravých zubov vašich detí nespočíva len v zubnej kefke a paste. Veľký vplyv majú na ne práve aj potraviny – a to, či už v dobrom, alebo v zlom. Objavte potraviny , ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička vašej ratolesti, a naopak tie, ktorým by ste sa mali vyhnúť!

Potraviny pre zdravé zúbky

Jablko
Kedysi sa tradovalo, že pred spaním môže nahradiť zubnú kefku jablko. Toto tvrdenie je však veľký mýtus! Chrúmanie jablka síce odstráni čiastočne povlak zo skloviny zubov, ale cukor a šťava z neho pôsobí na zuby ako kyselina, ktorá ich pomaly a nerušene počas spánku rozpúšťa.
Preto jabĺčko pred spaním rozhodne nie, ale ako desiata či olovrant je vítané! Rovnako ako iné, chrumkavé ovocie s vysokým obsahom vlákniny, ktoré zoškriabe z povrchu zuba časť povlaku.

Vajcia
Vajcia sú vynikajúcim zdrojom vápnika, bielkovín a vitamínu D, ktoré sú dôležité pre zdravie ústnej dutiny. Vitamín D je nutný pre absorpciu vápnika, ktorý buduje a udržiava silné, zdravé zuby.

Mlieko, syr a jogurt
Mlieko, syr a jogurt sú bohaté na ochrancov zubnej skloviny, ktorými sú vápnik, kazeín a fosfor. Tieto a ďalšie živiny obsiahnuté v mliečnych výrobkoch môžu neutralizovať niektoré kyseliny produkované baktériami v povlaku.

Zeler a mrkva
Táto chrumkavá zelenina rovnako ako jablká, obsahuje množstvo vody a vyžaduje výdatné chrúmanie, ktoré čistí povrch zubov. Voda a vláknina v tejto zelenine vyvažuje cukry a pomáha čistiť zuby.

Brokolica a listová zelenina
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov, môže brokolica a listová zelenina poskytnúť veľký benefit pre zdravie ústnej dutiny. Kyselina listová, ktorú nájdeme v listovej zelenine akou je špenát alebo kapusta, je výborným pomocníkom na posilnenie zdravia zubov a ďasien.

Orechy a semienka
Orechy a semienka sú ďalším snackom, ktorý detské, ale i tie naše zuby radi privítajú! Kyseliny narúšajú povrch skloviny a potraviny s vysokým obsahom vápnika a fosforu, ako napríklad mandle, arašidy a kešu oriešky, vedia ochrániť zuby doplnením týchto minerálov.

Potraviny zapríčiňujúce kaz

Nápoje s vysokým obsahom cukru
Nie je tajomstvom, že príliš veľa cukru škodí zdraviu a spôsobuje zubný kaz. Baktérie živiace sa týmito cukrami produkujú kyseliny, ktoré poškodzujú povrch zuba.
Kyseliny a cukry v sýtených nealkoholických nápojoch spôsobujú poškodenie zubov. Dokonca aj nápoje bez cukru (sugar-free) môžu erodovať sklovinu vďaka obsahu kyselín. Zatiaľ čo nesýtené športové nápoje môžu znieť ako zdravšia voľba, stále obsahujú množstvo kyselín a cukrov.

Citrusové ovocie a džúsy
Citrusové ovocie je zdrojom vitamínu C a rôznych živín, a sú dobré pre zdravie v mnohých ohľadoch. Avšak najmä grapefruit a citrón sú vysoko kyslé môžu časom erodovať zubnú sklovinu.
Džúsy, dokonca aj tie, ktoré tvrdia, že sú 100%-tné, často obsahujú množstvo cukrov, ktoré zubom rozhodne škodia. Nie je vhodné aby ich deti popíjali často počas dňa. Čím väčšiu časť pitného režimu vašich ratolestí tvoria ovocné šťavy, tým sú ich zuby dlhšie vystavené vplyvu kyselín a cukru. Je veľmi vhodné aby sa po dopití džúsu poriadne napili vody, a čiastočne tak zneutralizovali pH v ústach.

Žuvacie cukríky
Jedenie množstva cukru je zlé pre zdravie zubov, a cukríky sú ho plné! Najmä tie lepivé sa dostávajú do jamiek a rýh na povrchu zubov, v ktorých sa držia dlhý čas, počas ktorého rozpúšťajú zubnú sklovinu. Cukríky ktoré sú žuvacie, plné cukru a kyselín, ako napríklad kyslé cukríky, sú tie najviac škodlivé. Mnohí ľudia preto volia sušené ovocie ako zdravú desiatu, ale mnohé z neho je taktiež lepivé s obsahom cukru. Pokiaľ deti jedia cukrové snacky, mali by si vypláchnuť ústa s vodou.

Čipsy, chlieb, cestoviny
Pochutiny vyrobené z bielej múky obsahujú jednoduché sacharidy a tak nie sú odporúčané nielen kvôli nízkej nutričnej hodnote, ale aj kvôli vyššej priľnavosti k povrchu zubov. Takže namiesto chlebu a cestovinám z bielej múky, zvoľte radšej tie celozrnné.  

Zdroj foto: pixabay.com


Komentáre