5 tipov na rýchlu večeru pre pracujúcu maminu

Všetky by sme si želali, aby sme mohli byť mamičkami „superhrdinkami“, ale priznajme si to, niekedy sa po dlhom dni, keď nám drobec dá „20-minútovku“ spánku, skrátka nedá pripraviť trojchodová večera. Ak si však zvolíte jeden z týchto chutných a hlavne rýchlych receptov, vaša rodina sa naje do sýtosti a vy pri sporáku nestrávite viac ako 15 minút.

Kuracie prsia s bylinkami a citrónovou omáčkou

Postup:
Kuracie prsia na oboch stranách natrite extra panenským olivovým olejom, potom obe strany osolíte a okoreníte. Osmažíte v olivovom oleji na stredne vysokej teplote, až kým nebudú v strede ružové, potom odložte na tanier a dajte stranou.

Znížte teplotu na panvici a potom pridajte extra panenský olivový olej a šalotky. Počkajte, kým šalotky mierne nezmäknú asi 1 minútu, potom sa pridá bylinkový syr, kurací vývar a citrónová šťava. Miešajte až do krémovej konzistencie a pridajte čerstvé bylinky. Prelejte omáčkou už pripravené kuracie prsia a k nim podajte grilovanú cuketu či ľadový šalát.

Sladkastý a korenistý losos

Postup:
V plytkej miske zmiešajte med a 1 polievkovú lyžicu extra panenského olivového oleja a jemne natrite na každý lososový filet mäsovou stranou nahor. V ďalšej plytkej miske skombinujte hnedý cukor, chilli, soľ, korenie a rascu. Pomocou rúk rozotrite zmes na rybu. Zahrejte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu. Pridajte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja. Keď je horúci, pridajte filé z lososa kožou dole a okamžite znížte teplo na stredne nízku teplotu. Losos na panvici opečte po dobu 7 minút, prevracajte a smažte ďalšie 1 - 2 minúty. (Doby pečenia sa môžu líšiť v závislosti od hrúbky filetov.) Vyberte z horúcej panvice a podávajte s hnedou ryžou alebo grilovanou zeleninou.

Rajčinovo-tortelínová polievka

Postup:
V strednom hrnci uvarte kurací vývar a počkajte kým začne vrieť. Pridajte tortelini, znížte teplotu a varte po dobu 7 minút, kým cestoviny nie sú „tak akurát jemné“ ????. Pridajte paradajky a varte ďalšie 1-2 minúty, kým paradajky nezmäknú. Zamiešajte s pestom a smotanou. V prípade potreby ochutnajte a dochuťte s trochou soli a korenia. A štipka červeného korenia na dochutenie tiež nezaškodí ????. Polievku naberte do tanierov a na záver posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kuracie nachos

Postup:
Kuracie mäso pokrájajte na menšie kúsky a opečte na panvici na sporáku. Akonáhle sú hotové, rozdrobte ich na menšie kúsky a nalejte na ne mexickú omáčku. Vezmite si tortillové chipsy (nachos) a rozložte ich na plech. Zapnite rúru. Na chipsy rozložte kuracie kúsky. Ak chcete, posypte ešte syrom (odporúčame). Vložte do rúry na pár minút, kým sa syr neroztopí. Po vybratí na vrch plechu rozmiestnite čerstvé rajčiny, avokádo, pórik, koriander a čokoľvek, čo vám príde vhod. Na záver ešte pokvapkajte šťavou z limetky.

Jednoduchá pizza margarita

Postup:
Zoberte rozpučené strúčiky čerstvého cesnaku a zmiešajte ich s olejom. Zoberte si hotové  pizzové cesto alebo chlieb naan (plochý indický chlieb) a na polovicu rozotrite zmes oleja a cesnaku. Vložte do predhriatej rúry na 175° C, kým nie je cesto predpečené.
Vyberte z rúry a položte na pizzový základ 3 plátky syra, posypte soľou a korením, potom naň položte nakrájané paradajky a zopakujte solenie a korenenie. Vložte späť do rúry na ďalších 5 minút, plus ďalšie 2 - 3 minúty na gril. Pozorne sledujte cesto, ak je príliš tmavé, hneď ho vyberte z rúry. Medzitým zmiešajte zvyšný olej a cesnak s balzamovým octom. Za stáleho miešania vám vznikne hladká emulzia. Na vrch rozložte listy bazalky.

Dobrú chuť!


Komentáre