Príde k Vám nečakaná návšteva? Alebo máte len tak chuť na niečo sladké? Alebo ste si spomenuli na maškrtu z nášho detstva akou bol Pribináčik? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali „áno“ , tak si dnes pripravíme obľúbený dezert z detstva, no v zdravšej verzii z tvarohu. Tvaroh je pre naše telo veľmi prospešný. Čo sa týka minerálnych látok, je bohatý na vápnik , draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén, nechýbajú aminokyseliny – lyzín, metionín , ideálny produkt k znižovaniu cholesterolu.
Tvaroh normalizuje proces krvotvorby, nervového systému a metabolizmu. Ideálny je na večeru, pretože podporuje dobré zdravie a spánok. V tvarohu nájdete veľa vitamínov a minerálov – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú a dokonca aj betakarotén.
Nedávne štúdie ukázali, že táto skutočnosť robí z tvarohu potravinu, ktoré je vhodná nielen pre zuby, kosti a väzy, ale aj na zabránenie rakoviny, posilňuje totiž medzibunkovú komunikáciu . Vedci tiež poznamenali, že ľudia s dostatkom vápnika, majú mladistvý vzhľad. A ak ste ochoreli, tvaroh vám pomôže sa zotaviť.
Tak sa do toho pustime Príprava je veľmi ľahká a nezaberie viac ako 15 minút.
Potrebujeme:
-4 bielka
-250g jemného nízkotučného tvarohu
-sladidlo alebo med
-100g 70% (a viac %) horkej čokolády
- jahody, prípadne iné ovocie na ozdobenie
Postup:
-Nad parou si ručným šľahačom vyšľaháme z bielkov tuhý sneh
-Keď je sneh hotový, opatrne do neho primiešame sladidlo alebo lyžicu medu
-Horkú čokoládu si nalámeme a rozpustíme buď v hrnci alebo v mikrovlnke
-Keď je rozpustená, vymiešame ju do hladka s tvarohom a primiešame opatrne a pomaly aj penu z bielkov.
-Vznikne nám ľahký tvarohový krém, ktorý už iba naservírujeme do pohárov a dozdobíme ovocím podľa chuti. Ja som použila jahody a čučoriedky.
TIP: Dezert si vieme pripraviť aj vo vanilkovej verzii, kde na miesto čokolády použijeme vanilkový lusk pre intenzívnu vanilkovú chuť.
Dobrú chuť!
Komentáre