Citrónový koláč so snehom

V druhom diele Školy pečenia s cukrárkou Zuzkou Buchtovou sa naučíme piecť fantastický Citrónový koláč so snehom.

Potrebujeme:
(1 šálka = 300ml vody)
Korpus:
-1/2 šálky studeného masla
-1 1/4 šálky hladkej múky
-1/4 čajovej lyžičky soli
-2 lyžice studenej vody, prípadne trošku viac
Citrónová plnka:
-1/3 šálky kukuričného škrobu
-1/3 šálky hladkej múky
-štipka soli
-1 1/2 šálky krupicového cukru
-5 žĺtkov
-kôra z dvoch bio citrónov
-šťava z dvoch citrónov
-2 šálky vody
-3 lyžice masla
Bielkový sneh:
-5 bielkov
-1 1/4 šálky krupicového cukru
-1/4 čajovej lyžičky škrobu
-štipka soli
-1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
Do misy vložíme maslo nakrájané na kocky, múku, soľ a v mixéri vymiešame. Kúsky masla budú viditeľné. Za stáleho miesenia po lyžičkách prilievame vodu dokým nebude cesto formovateľné. Cesto zabalíme do fólie a dáme zachladiť na 20 minút do chladničky. Cesto potom vyvaľkáme a vložíme do formy o priemere 23cm. Cesto pritlačíme o dno a boky formy, vyčnievajúce časti cesta zrežeme. Vidličkou poprepichujeme cesto po celej ploche a dáme zachladiť na ďalších 20 minút. Pečieme pri 200 stupňoch približne 12-15 minút.
Citrónová náplň:
Škrob, múku, cukor a soľ zmiešame v hrnci, prilejeme vodu a na miernom plameni miešame dokým začne pomaly vrieť. Presunieme z plameňa a približne 1 šálku tejto zmesi nalejeme do misky k žĺtkom a poriadne zamiešame. Následne obe zmesi spojíme a za stáleho miešania varíme ešte 3 minúty. Presunieme z plameňa, pridáme citrónovú kôru a šťavu. Následne primiešame po lyžiciach maslo. Zmes nalejeme na vychladnutý upečený korpus.
Sneh:
Bielka so soľou, škrobom a vanilkou šľaháme a postupne pridávame cukor. Zmes je správne vyšľahaná keď je tuhá a na metličke sa vytvorí špic. Vyšľahanú zmes lyžicou nanesieme na citrónovú náplň a pečieme pri 130 stupňoch 20 - 25 minút dokým je sneh svetlohený. 


Dobrú chuť!

Fantastické torty a koláče na oslavy si môžete objednať u Zuzky na jej instagrame @z.buchtova


Komentáre