Zázrak menom medvedí cesnak: Kedy vám môže prospieť, kedy naopak uškodiť?

Či už jeho názov súvisí s tým, že po jej konzumácii získa človek medvediu silu, alebo tým, že ju jedia pred zimou medvede, stojí táto bylinka za pozornosť. Medvedí cesnak má typickú vôňu i množstvo zdraviu prospešných látok. Čo by ste o ňom mali vedieť?

Medvedí cesnak býva tiež označovaný ako lesný cesnak. Jeho ľudový názov odkazuje na miesto, kde ho môžeme najčastejšie nájsť. Medvedí cesnak môžete pestovať aj doma a dá sa kúpiť aj v obchodoch. Využíva sa ako zelenina aj ako bylinka pre zdravie. Je ale nutné dbať na to, že sa nesmie trhať v národných prírodných rezerváciách.

Pri zbere si dajte pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Jednoduchým rozpoznávacím znakom je typický cesnakový zápach. Listy sa zbierajú v apríli až v máji pred rozkvetom.

Kde môžeme nájsť medvedí cesnak?
Vytrvalá rastlina rastie z podzemnej cibule. Nájdeme ju väčšinou v Európe. Sú miesta, kde je medvedieho cesnaku veľké množstvo, zatiaľ čo inde ho rastie menej. Najhojnejšie sa vyskytuje vo vlhkých lesoch bohatších na živiny. Obvyklejšie je v nížinách.

Účinné látky v medveďom cesnaku
Podobne ako cesnak alebo cibuľa aj táto rastlinka obsahuje alicín. Táto látka je známa svojím pôsobením proti niektorým druhom vírusov a baktérií. Typický štipľavý zápach spôsobujú organosírové zlúčeniny, ktoré ale odstráni tepelná úprava. Okrem toho nájdeme v medveďom cesnaku fenoly, flavonoidy a napríklad aj vitamín C.

Ako medvedí cesnak prospieva zdraviu
Medvedí cesnak je už dlho považovaný za prostriedok na získanie vitality a sily. V rámci ľudovej medicíny sa využíva na podporu imunity, proti vírusom a predovšetkým na podporu dýchacích ciest. Okrem toho sa osvedčil ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Práve pozitívny vplyv na zníženie krvného tlaku a pokles hladiny škodlivého cholesterolu preukázali aj vedecké štúdie. Medvedí cesnak prospieva srdcu, pretože posilňuje krvný obeh a obmedzuje riziko vzniku srdcovej arytmie. Vplyv má tiež na pečeň, ktorá pomáha čistiť od toxínov, a tak ho využijete aj pri jarných očistných kúrach. Dá sa konzumovať čerstvý, ale aj krátko tepelne upravený.

Na čo si dať pozor
Pri konzumácii si ale treba dať pozor na to, že niektoré obsiahnuté flavonoidy znižujú zrážanlivosť krvi, čo by pri vyššej spotrebe medvedieho cesnaku mohlo vyvolať veľké problémy. Preto by veľmi opatrné mali byť osoby, ktoré užívajú lieky proti zrážanlivosti krvi, a tí, ktorí sú náchylní na oxidatívne poškodenie červených krviniek. U zvlášť citlivých osôb by sa mohla objaviť alergická reakcia. Nevhodný je tiež pre tých, ktorí sú citliví na alicín.

Zdroj foto: pixabay.com


Komentáre