Aké benefity vášmu telu prináša "ovocie bohov"?

Staroveká Čína bola nazývaná vlasťou ovocia kaki (známeho tiež pod názvom tomel alebo churma), kde bolo uctievané na cisárskom dvore, kde mu pripisovali zázračné vlastnosti. Dokonca aj v botanike má božské meno - v preklade z latinčiny Diōspyros - "jedlo bohov" alebo "Diovo ovocie". Má super schopnosti, medzi ktoré patrí podpora metabolizmu, trávenia, ale aj ochrana proti predčasnému starnutiu. Obsahuje vitamíny A, B, aj C, betakarotén a draslík, a má veľmi široké využitie v gastronómii.

Už na prvý pohľad môžete určiť pôvodné korene a tiež pra-pra-pra-prarodičia tohto ovocia. Pokiaľ má tomel tvar dubového žaluďa (a miera sladkosti sa odvíja od mäkkosti a textúry plodu), jedná sa o čínske plemeno khachia. Pokiaľ vyzerá ako paradajka, a jeho textúra je skôr chrumkavá – jedná sa o japonské fuyu. Pre obyvateľov Zeme vychádzajúceho slnka je ker, na ktorom tomel rastie považovaný za „symbol mieru“. Tieto posvätné kríky sú tiež jedny z mála, ktoré prežili atómové bombardovanie Nagasaki. Mimochodom, práve v Japonsku bola vyšľachtená vzácna odroda super-sladkého tomelu s názvom „Tenka Fubu“, ktorá sa prvýkrát začala predávať vlani za cenu okolo $2.000 za kus.

Sezóna bobúľ (a tomel je technicky predsa len bobuľa) trvá od septembra do decembra a svoj vrchol dosahuje v novembri. Vyberajte si preto najlepšie mäsité, lesklé kusy s hladkou šupkou. Bez prasklín alebo škvrniek; listy by nemali byť sýto zelené. Mäkký kus kaki sa odporúča zjesť ten istý deň, a tvrdý najlepšie nechať chvíľu dozrieť. Miesto do chladničky ho vložte do papierového vrecka spolu s jablkom alebo banánom. A teraz to hlavné - čo sa deje s telom, keď si pochutnáte na zrelom kaki?

Posilňuje imunitu
S príchodom chladnejších mesiacov slovo „imunita“ počujeme všade okolo nás. Zásoby zázvoru, medu, citrusov (či šípku) a bylinných čajov sa v našej domácnosti začínajú hromadiť v snahe urobiť všetko pre elimináciu sezónnych prechladnutí. Svoje zásoby od teraz môžete doplniť aj o tomel, ako antivírusového agenta 007. Spája v sebe totiž dávku vitamínu C, betakaroténu a draslíka – a vedci z Kalifornskej univerzity vlani uznali túto svätú trojicu ako efektívneho producenta na tvorbu nových imunitných buniek.

Spomaľuje proces starnutia
Ovocie je bohaté na katechíny antioxidanty, ktoré zabraňujú ničeniu buniek voľnými radikálmi. Obvykle sa ich vysoký obsah pripisuje zelenému a bielemu čaju. Katechín však najlepšie funguje v čistej podobe – tj, pokiaľ listy čaju neboli fermentované. Oveľa lepšie je v tomto ohľade práve tomel. Práve katechíny mu dodávajú onú trpkú a sťahujúcu (horkú) chuť, ktorá ich však skvele chráni ďasná. Najväčšie množstvo anti-aging prvkov je zároveň obsiahnuté v šupke, takže kto ju olúpe, prichádza o jej anti-aging efekt.

Zlepšuje trávenie
Známou podmienkou dobrého vyprázdňovania je prítomnosť dostatočného množstva vlákniny v strave. V tomto ohľade je tomel na rebríčku „the best of“. Na 100 gramov kaki pripadá asi 3,6 gramu vlákniny, čo je približne 10% dennej dávky. Podporuje tiež zdravý metabolizmus vďaka obsahu kyseliny listovej v kombinácii s vitamínom B6.

Skutočnosť, že sa tomelu často pripisujú dietetické vlastnosti, je však trochu zavádzajúca. Áno, stredne veľké ovocie (pardón, bobule!) obsahuje iba 30 gramov sacharidov, ale zároveň je dosť kalorická (80 kalórií), kvôli vysokému obsahu fruktózy sa tiež neodporúča diabetikom. Ak si chcete jesť tomel pre svoje vlastné potešenie, nejedzte ho ako dezert, ale ako samostatnú desiatu – v tomto variante bude rozhodne efektívnejšie. Avšak nič sa nemá preháňať: iba 1-2 kusy denne!

Fun fact: Na východe je tomel široko používaný lekármi pri liečbe čkania.

“SEE” food
Okrem vitamínov B a C, tomel obsahuje veľké množstvo vitamínu - A (karotén), ako o ňom napovedá jeho žiarivá šupka. Karotén je zodpovedný za naše oči, respektíve schopnosť nočného videnia a vnímania farieb. Navyše pomáha predchádzať zápalu spojiviek.

Odvodňuje a redukuje opuchy
Kaki je zároveň prírodné diuretikum (navodzujúce zvýšenú diurézu alebo vylučovanie vody a elektrolytov v moči). Práve táto schopnosť ho robí veľmi efektívnym bojovníkom proti opuchom – zrelá dužina totiž pomáha rozptýliť tekutiny zadržiavané v tele. Práve tu si však musia dať pozor ľudia s obličkovými problémami, a to aby spolu s tekutinou neodstránili z tela aj významnú časť užitočných minerálov vrátane draslíka.

Gastro tip:
Tomel nemusíte jesť len tak samotne. V gastronómii má v skutočnosti veľmi všestranné využitie. V surovom prevedení je populárna ako prísada do šalátov (napríklad so syrom a chilli), ako sladký element do cereálií či jogurtov ako marmeláda alebo pyré do parfait. Môžete ho tiež upiecť do podoby ovocného koláča alebo muffinov, alebo ho v pečenej forme podávať so strukovinami a/alebo kuracím mäsom na rozmaríne.

Bon appetit!

Zdroj foto: Freepik.com


Komentáre