Je pre nás hrozno dobré? 6 výhod červeného a zeleného hrozna

Hrozno sa dá vskutku označiť za všestranné. Vieme z neho vyrobiť alkohol, ktorý dokonca odporúčajú aj lekári. Vyrábame z neho osviežujúce nealko nápoje alebo sušené hrozienka, ktoré nás zasýtia a sú zdravou maškrtou či ozdobou koláčov. Hrozno má však veľa zdravých benefitov pre nás aj vo svojom surovom stave. Ide jednoznačne o zdravé ovocie, bohaté na vitamíny, antioxidanty a výživné látky, dokonca v šupke červeného hrozna nájdeme resveratrol, ktorý podporuje činnosť srdca.

Kvôli vynikajúcim zdraviu prospešným vlastnostiam sa produkcia hrozna (a vína) datuje minimálne až na 2 400 rokov pred naším letopočtom, pričom staroegyptské hieroglyfy zobrazujú ovocie vypestované na viniči. Dnes sa každý rok vypestuje viac ako 77 miliónov ton, v čele rebríčka producentov vín sú Čína, Taliansko a USA.

V čom konkrétne je pre nás hrozno prospešné? Požiadali sme odborníkov na výživu, aby to rozobrali. "V jednej šálke hrozna je 100 kalórií, čo z hrozna robí vysokoobjemové občerstvenie bohaté na živiny," hovorí May Zhu, registrovaný výživový špecialista. Na každú šálku hrozna pripadá 1,1 gramu bielkovín, 1,4 gramu vlákniny, 27,3 gramu sacharidov, 15 gramov cukru a 0,3 gramu tuku.

„Hrozno je plné vitamínu C, K a draslíka, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie pokožky, kostí a srdca,“ hovorí Zhu. Jedna šálka hrozna poskytuje približne 27% denného príjmu vitamínu C, ktorý podporuje váš imunitný systém, zvyšuje produkciu kolagénu a prispieva k zvýšeniu vstrebávania železa. Šálka hrozna obsahuje 1,4 gramu vlákniny, čo je 5% z vášho odporúčaného denného príjmu. „Ak sa vláknina v hrozne konzumuje v primeranom množstve, môže podporiť trávenie a pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi,“ hovorí Zhu.

Podľa Samuelsa, registrovaného dietológa a spoluzakladateľ spoločnosti Culina Health, je hrozno najznámejšie pre svoju vysokú koncentráciu resveratrolu, čo je fytonutrient so známymi antioxidačnými vlastnosťami. Podľa výskumov resveratrol v hrozne pomáha zlepšiť náš imunitný systém.

Aj keď sa veľa štúdií o zdravotných výhodách resveratrolu neuskutočnilo na ľuďoch, umožňujú nám nahliadnuť do zdravotných výhod hrozna. "Výskum zistil, že resveratrol môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb, znížiť krvný tlak a chrániť pred diabetickou neuropatiou," hovorí Samuels.

Nuž a keď už o hrozne viete všetky tieto zaujímavé informácie, ak sa rozhodnete zvýšiť jeho príjem, môže sa vám hodiť aj nasledujúca informácia: „Červené hrozno obsahuje väčšie množstvo antioxidačných fytonutrientov nazývaných antokyány a flavonoidy, ktoré súvisia s väčším prínosom pre zdravie, “ dopĺňa známy dietológ Samuels.

Zdroj foto: pexels.com


Komentáre