Občas sa nám stane, že pri nejakej činnosti v kuchyni nám zostane nepríjemný zápach na rukách. Voda a mydlo väčšinu nečistôt a zápachu odstránia, ale na niektoré potraviny nestačia. Čo použiť, aby sme mali ruky zase pekne voňavé?
Ocot
Zápach na rukách po cibuli neutralizujeme octom. Ale pozor, rozhodne si na ruky nenalejete ocot priamo z fľaše! Obsahuje totiž zriedenú kyselinu octovú, a tá by vám mohla pekne popáliť kožu, zvlášť citlivejším jedincom. Naneste preto trochu octu na handričku a jemne si ním utrite ruky. Ihneď potom si ich umyte pod prúdom vody a nezabudnite ani na ošetrenie vhodným krémom na ruky, lebo ocot rád vysušuje.
Citrón
Pri používaní aromatických pokrmov vrátane korenia vám na rukách zvyčajne ostáva malá pripomienka. Potrite si ruky plátkom citróna, ktorá vás zbaví nielen prenikavého zápachu, ale aj prípadného zafarbenia kože. Navyše citrón pôsobí aj dezinfekčne, takže prípadné odreniny na koži vám spoľahlivo ošetrí.
Cukor
Cukor rovnako patrí medzi spoľahlivé neutralizátory pachov. Zmiešajte lyžičku cukru s trochou tekutého mydla a dôkladne si touto zmesou premasírujte ruky. Zápach zmizne, koža sa prevonia, a navyše bude takáto zmes pôsobiť aj ako peeling, ktorý vám zhrubnutú kožu na dlaniach zjemní.
Soľ
Podobne pôsobí aj soľ, ktorá je asi najlepším likvidátorom cibuľového a cesnakového zápachu z vašich rúk. Ak vám nevyhovuje šúchanie soli v dlaniach, spoľahnite sa na silný soľný roztok, do ktorého ruky na chvíľu ponoríte.
Zubná pasta
Zubná pasta má svoj jasnú úlohu! Čakali by ste, že dokáže tiež odstrániť zápach z rúk? A to nie hocijaký, ale priamo rybací. Keď si zubnou pastou vydrhnete ruky, urobíte zároveň službu svojim nechtom, ktoré vyleští a spevní.
Bylinky
Máte radšej zápach cibule alebo vôňu rozmarínu? Ak nemáte po ruke nič iné než zväzok čerstvých byliniek, neváhajte ich použiť a pár vetvičiek premasírujte v dlaniach.
Káva
Kávová usadenina tiež dokáže neutralizovať pachy a navyše pôsobí ako skvelý prírodný peeling. Nevylievajte teda usadeninu do odpadu, ale schovajte si ju do zásoby. Bude sa hodiť.
Jedlá sóda
Jedlá sóda je praktická snáď na všetko. Jej použitie je podobné ako s cukrom - stačí trochu pridať do tekutého mydla a dôkladne si umyť ruky.
Tip na záver
Aby ste predišli zapáchajúcim rukám od cesnaku alebo cibule, pred manipuláciou s týmito potravinami si umyte ruky v studenej vode, ktorá uzavrie póry na vašej koži a nedovolí zápachu vniknúť do pokožky. Rovnako tak použite olivový olej a ten si pred varením vmasírujte do dlaní. Cez tento olejový film nemá zápach šancu preniknúť.
Komentáre