Dokážete vymenovať päť potravín, ktoré ľudia bežne grilujú, aj keď to nie je správny postup? Obzvlášť jedna z nich vás veľmi prekvapí. Stavíme sa, že aj vy ste ju skúšali na grile pripravovať. Nesprávne zvoleným postupom môžete celý pokrm pokaziť. Zistite, ktoré potraviny na gril nepatria.
HAMBURGERY
Grilovanie hamburgerov môžeme vidieť v rade amerických filmov, a tak nás ani nenapadne, že to nie je najvhodnejší spôsob ich prípravy. Hamburgery je totiž najlepšie pripravovať na kvalitnej liatinovej panvici. Dôvod? Pri grilovaní z nich odkvapkáva tuk a šťava. Z grilu nebudú jednoducho chutiť tak dobre.
KREVETY
Pri krevetách je potrebné rozlišovať, či sú v škrupine alebo lúpané. Krevety v škrupine grilovať môžete, tie lúpané však nie, a to ani tie, ktoré ste predtým marinovali. Lúpané krevety pripravené týmto spôsobom budú suché a nedobré.
SLANINA
Kto by nemiloval pečenú slaninu? Možno vás napadlo, že by ste mohli vyskúšať jej prípravu na grile, s dymovou arómou predsa musí chutiť úžasne a bude dokonale chrumkavá. Ale pozor, grilovanie slaniny môže predstavovať zdravotné riziko. Na grilovanie sa všeobecne nehodí mäso nakladané do soľných roztokov. Pôsobením žiary sa z neho totiž môžu začať uvoľňovať rakovinotvorné látky, tuk bude odkvapkávať do žeravého uhlia a tým môže vzniknúť dym plný škodlivín. Je však možné si ku grilu zaobstarať špeciálnu záchytnú misku. Šéfkuchári sa však prikláňajú k tomu, že slaninu je najlepšie pripravovať klasicky na panvici.
ANANÁS
Ananás síce grilovať môžete bez toho, že by ste pokazili jeho chuť, ale podľa amerického šéfkuchára Davida Guase sa to rozhodne neoplatí: "Je to viac práce ako úžitku. V závislosti na zrelosti plodov sa ovocie môže začať rozpadať. Gril je tiež nutné predtým dôkladne očistiť, aby ovocie nenasal chuť akéhokoľvek mäsa či ryby, ktoré ste tam opekali predtým. A potom budete zase musieť dôkladne vyčistiť gril, až budete hotoví."
TORTILLY
Tortilly sa skvele hodia ako príloha k mäsám, takže sa možno aj vy pohrávate s myšlienkou, že ju opečiete na grile - aké jednoduché a rýchle. Newyorský šéfkuchár Julian Medina vás od toho však odrádza: "Nikdy by ste tortilly nemali dávať na gril, urobíte ju tvrdými a tuhými. Namiesto toho použite platničku, aby ste tortilly rovnomerne zahriali. Plochý povrch im pomáha udržiavať vláčnosť."
Zdroj foto: Freepik.com
Komentáre