VAROVNÉ SIGNÁLY, že vám pečeň nefunguje správne: Pozor, na tieto bežné potraviny!

To, že alkohol ničí pečeň, je známa vec. Avšak existujú aj ďalšie potraviny veľmi škodlivé pre pečeň, o ktorých sa už tak často nepíše. Tipnete si, ktoré to sú? Zistite, či náhodou netvoria aj u vás podstatnú časť jedálnička. 

Ako spoznáte, že pečeň nefunguje správne?
Pečeň je filtrom organizmu. Je potrebná k správnemu fungovaniu tela. Z tela nám odvádza škodlivé látky. Ak nejete zdravo a vyvážene, môže sa to na vašej pečeni podpísať. Prvým príznakom, ktorý sa dostaví, býva obvykle zvýšená únava. Ďalej vás môžu postihnúť poruchy trávenia, svalové kŕče, problémy so zrakom a poruchy menštruačného cyklu. 

Choroba pečene sa prejavuje aj navonok. Môžu vám začať padať vlasy, vaše očné bielko sa sfarbí do žlta, môžu sa vám na koži objaviť pigmentové škvrny. Keď na sebe pozorujete tieto príznaky, je samozrejme, nutná konzultácia s lekárom, ale aj úprava jedálnička. Mali by ste sa vzdať potravín s vysokým obsahom cukru, soli a tuku. Všeobecne vieme, že je škodlivá pravidelná konzumácia väčšieho množstva alkoholu, ale existujú aj ďalšie potraviny, ktoré pre pečeň nie sú vôbec dobré. Ktoré sú to?

Vyprážané kuracie nugetky
Obľúbená pochúťka z rýchleho občerstvenia, ktorú si občas dopraje väčšina z nás. Nič sa ale nemá preháňať, nemali by ste si ich na obed dávať pravidelne. Vyprážané kura totiž obsahuje veľké množstvo nasýtených tukov. Vyprážaním do seba mäso absorbuje tuk z oleja, je to tučná kalorická bomba. Doktorka Leann Poston hovorí, že občas si túto dobrotu môžeme dopriať, ale dôrazne varuje pred pravidelnou konzumáciou vyprážaných nugetiek. "Jedálniček s vysokým obsahom nasýtených tukov vedie k zvýšeniu pečeňového tuku a inzulínovej rezistencii. Môže to zapríčiniť tvorbu jaziev na pečeni (cirhózu), dokonca môže dôjsť aj k zlyhaniu pečene, ak sa to nelieči," hovorí.

Červené mäso
Na červenom mäse si ľudia radi pochutnajú, zvlášť, keď sa teraz blíži grilovacia sezóna, kedy sa budú opekať hamburgery a steaky. Červené mäso by ste si však mali dopriať s mierou. Pokiaľ ho konzumujete príliš, vedie to ku kardiovaskulárnym ochoreniam, k vyššiemu číslu na váhe, ale tiež to môže ovplyvniť zdravie vašej pečene. Už pred 11 rokmi vedecká štúdia zistila, že existuje súvislosť medzi ochorením pečene a konzumáciou červeného mäsa. Pri pravidelnej konzumácii červeného mäsa dochádza k tzv. nealkoholovému stukovateniu pečene. V pečeni sa nazhromaždí príliš veľa tuku, čo vedie k tomu, že z tela nemôžu byť odvádzané toxíny tak, ako by bolo potrebné.

Hranolčeky
Ďalšia vyprážaná dobrota, ktorá ticho škodí vašej pečeni. Konzumácia väčšieho množstva slaných pochúťok, akými sú napríklad hranolčeky, môže poškodiť pečeň. Podľa štúdie môže viesť prílišná konzumácia soli až k pečeňovej fibróze. Ide o rozsiahle zjazvenie pečene, kedy už pečeň nefunguje správne. Je to zákerné ochorenie, pretože fibróza pečene sa neprejavuje žiadnymi príznakmi, takže o nej ľudia mnohokrát ani nevedia. Príznaky sa prejavia až pokiaľ sa u človeka rozvinie cirhóza pečene.

Nezdravé sacharidy
Všeobecne vašej pečeni neprospieva nadmerná konzumácia nezdravých sacharidov. Patrí sem biele pečivo, cestoviny, sladké a slané pochutiny. Tieto potraviny majú vysoký glykemický index. Ich zvýšená konzumácia vedie k vzostupu hladiny cukru v krvi a postupne to vyčerpáva pankreas natoľko, že môže dôjsť až k inzulínovej rezistencii. Ak tieto nezdravé sacharidy vyradíte z jedálnička, predídete zvýšenému riziku pečeňových ochorení.

Zdroj foto: Freepik.com


Komentáre