Nutričná poradkyňa radí ako jesť zdravo a chutne – Prinášame jej tip na dnes

Blíži sa víkend a vy hľadáte inšpiráciu na niečo chutné „pod zub“? Nutričná poradkyňa Ing. Janka Trebulová z nutričnej poradne Alimonia v Podunajských Biskupiciach si pre vás pripravila tieto dve chutné, zdravé a pomerne ľahko pripraviteľné jedlá. Vyskúšajte! :)



Žemličkový chlieb a pomazánka z pečených paprík

500g hladkej múky

250g špaldová celozrnná múka

500ml vody

1 kocka droždia

1,5 čl cukru

1,5 čl soli

Sézamové, ľanové semienka


Z trochy vody, cukru a kvasníc urobíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli a pridáme ľubovoľné semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto prekladáme a necháme chvíľu odpočinúť pod utierkou. Potom cesto rozdelíme na 100g kúsky. Treba si ich odvážiť, aby boli rovnaké. Vyformujeme guľky a ukladáme ich do väčšej tortovej formy vymastenej a vysypanej hrubou múkou. Necháme chvíľu podkysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme ešte semienkami. Dáme piecť na 180 stupňov asi 20-25 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút. Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku vychladnúť.


Pomazánka:

4 ks červenej papriky

150g feta syr

Hrsť petržlenovej vňate- nasekaná

Soľ

Mleté čierne korenie

Olivový olej

Citrónová šťava

Vínny ocot


Papriky očistite od stopiek a jadierok, rozdeľte na 4 časti, potrite trošku olivovým olejom. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou hore a pečte pri teplote 230 stupňov asi 15 minút, alebo pokiaľ sa nezačnú robiť čierne pľuzgiere. Horúce papriky dajte do misy, prekryte potravinovou fóliou, aby sa zaparili. Nechajte ich chvíľu vychladnúť a potom ich ošúpte. Ošúpané papriky nakrájajte najemno, zmiešajte s feta syrom a petržlenovou vňaťou. Pridajte 1čl olivového oleja, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, korenie a nakoniec ešte jemne dochuťte vínnym octom.



Krémová cesnaková polievka s petržlenovým pestom


Polievka:

zeleninový vývar 500 ml

celá hlavička cesnaku 1 ks

najemno nakrájaná cibuľa 1 ks

stredne veľký zemiak nakrájaný na kocky 2 ks

zeler 250 g

mandľová smotana 100 ml

mleté čierne korenie

soľ


Petržlenové pesto:

nasekaná čerstvá petržlenová vňať veľká hrsť

olivový olej 50 ml


Rúru som si predhriala na 200 stupňov, vrch celej hlavičky cesnaku odkrojila, zabalila do alobalu a dala piecť na 45-50 minút. Kým sa cesnak piekol, zemiaky a celer som si očistila a nakrájala na kocky. V hrnci som si rozohriala olivový olej a cibuľu nakrájanú najemno som zľahka opiekla. Následne som pridala zemiaky, celer, mleté čierne korenie, soľ a varila pod pokrievkou 25-30 minút domäkka. Asi po 15 minútach varenia som do polievky pridala upečený a mierne roztlačený cesnak, ktorý som predtým zbavila šupky. Keď boli zemiaky mäkké, polievku som rozmixovala dohladka a nakoniec pridala mandľovú smotanu na zjemnenie. Keď sa vám bude zdať polievka veľmi hustá, pridajte viac vývaru. Ja osobne mám veľmi rada cesnak a pridám si nakoniec ešte čerstvý. Podávame s lyžičkou petržlenového pesta a chrumkavým celozrnným chlebom, poprípade iným, ak je treba.




Ak potrebujete poradiť ako sa dostať späť do formy, objednajte sa u nutričnej poradkyne Janky TU:

Ing. Janka Trebulová, Alimonia s.r.o, sídlo poradne Hviezdna 2 BA – Podunajské Biskupice





Komentáre