Nutričná poradkyňa o bylinkách: Je to naše zdravie z prírody

Stále častejšie si uvedomujeme, že zdravie máme len jedno. Žiaľ, v mnohých prípadoch je to už v čase, kedy je naše zdravie nalomené. A vtedy siahame po rôznych liekoch a vitamínových doplnkoch. A čo tak nazrieť do tajov prírody? Príroda je múdra a takmer na všetko má liek. Tak prečo to nevyužiť? V minulosti sa naše staré mamy často obrátili na prírodu a jej liečivé bylinky. Vedeli, ktorá je na čo, ktorá pri akom ochorení pomôže. V dnešnej modernej dobe je už len veľmi málo ľudí, ktorí idú do prírody, nazbierajú si bylinky, správne ich spracujú a aj správne použijú. My v súčasnosti využívame jednoduchší spôsob. Ideme do lekárne a tam si kúpime to, čo potrebujeme.

„Stretli ste sa už s pojmom alternatívna medicína? Istotne áno. Práve táto medicína využíva pri liečbe taje prírody. Využíva mnohé bylinky, relaxáciu, uvoľnenie, splynutie s prírodou. Sú na to špecializované centrá, kde vám vedia presne poradiť. Doma však radšej nič neskúšajte sami. Mohlo by to zle dopadnúť. No i napriek tomu vám dám do pozornosti zopár byliniek, s ktorými sa bežne vo svojej domácnosti stretávate a môžete ich využiť ako domácu alternatívnu medicínu,“ radí nutričná poradkyňa Ing. Janka Trebulová z nutričnej poradne Alimonia v Podunajských Biskupiciach.

Tu je výber tých najznámejších byliniek, ako ich uskladniť, použiť a ich význam pre váš organizmus:

  • Bazalka pravá – používame ju hlavne v čerstvom stave, vhodná je na sušenie, mrazenie, môžeme ju zaliať olejom. Používa sa hlavne v talianskej kuchyni, na cestoviny, pizzu, syry, omáčky, do polievok, vynikajúca je s paradajkami. Do varených jedál sa pridáva tesne pred dovarením. Bazalka je výborná predovšetkým na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Udržiava rovnováhu črevnej mikroflóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Taktiež podporuje trávenie a uplatnila sa aj v aromaterapii.

  • Mäta pieporná – používa sa čerstvá aj sušená. Široké uplatnenie našla v potravinárstve, cukrárstve, likérnictve. Nielen drinkom, ale aj rybám, omáčkam aj limonádam dá vynikajúcu sviežu chuť. Často sa používa na zdobenie dezertov. Táto bylinka posilňuje celú nervovú sústavu, uplatňuje sa pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí ( zvracanie, hnačka, kŕče, plynatosť, nadúvanie). Aktivizuje vylučovanie pečene a pankreasu, utišuje bolesti žlčníka a žalúdka.

  • Medovka lekárska – na dochutenie jedál používame listy čerstvé alebo sušené. Výborná je do šalátov, bylinkových omáčok, do rybích a hubových jedál, pudingov, limonád, zmrzlín alebo dezertov. Má silný protivírusový a protibakteriálny účinok a pomáha pri liečbe herpesu. Používa sa pri nespavosti, zmierňuje bolesť pri uštipnutí hmyzom. Výborná je tiež pri podráždenosti, búšení srdca, uvoľňuje nervovú sústavu. Povzbudí myseľ a posilní telo.

  • Medvedí cesnak – čerstvé listy používame na dochutenie polievok, zemiakov, nátierok, do šalátov, môžeme z neho pripraviť pesto. Pomáha pri prečistení organizmu, žalúdočných problémoch, ochorení horných dýchacích ciest, posilňuje imunitu a znižuje krvný tlak.

  • Pažítka pobrežná – túto bylinku využívame čerstvú, a to hlavne v studenej kuchyni. Nesušíme ju. Vynikajúcou pochúťkou je chlieb s maslom a pažítkou. Výborne sa hodí do nátierok, šalátov, vaječných jedál, omáčok no i polievok. Je to bylinka, ktorá podporuje tvorbu tráviacich štiav, je účinná proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Taktiež pomáha našej imunite.

  • Žerucha záhradná – požíva sa v čerstvom stave na chleba, do šalátov, nátierok, rozumie si so zemiakmi. Je preventívnou bojovníčkou proti rakovine. Okrem toho podporuje imunitu, prečisťuje organizmus, má močopudné účinky, odstraňuje migrénu, zlepšuje pravidelnú stolicu.

  • Rozmarín lekársky – môžeme ho využiť ako čerstvý tak aj sušený. Výborný je do mäsa a zemiakov, no môže sa naložiť aj do octu či olivového oleja. Pomôže nám v boji proti únave, stresu a depresii. Vhodný je pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca. Ako jedna z mála rastlín, zvyšuje krvný tlak.

  • Tymián dúškový – výborný je čerstvý aj sušený. Krásne nám dochutí ako mäso tak aj zeleninu, šaláty, syry. Často sa pridáva do vonných koreniacich zmesí. Vo forme čaju je výborným pomocníkom pri krčných a hrudných infekciách, pomáha pri zlom trávení a žalúdočných problémoch. Taktiež pomáha pri nespavosti. Je dobrým analgetikom pri ochoreniach kĺbov a svalov.

  • Majorán záhradný – používa sa hlavne sušený. Výborný je na dochutenie hlavne gulášu a zabíjačkových jedál. Čerstvá vňať je vhodná do polievok a omáčok. Hlavnou liečivou vlastnosťou je silne utišujúci vplyv na nervovú sústavu. Preto sa používa pri strese, nespavosti, migréne a pocitoch slabosti. Odvar je výborný pri chorobách horných dýchacích ciest, žalúdočných kŕčoch a nadúvaní, v kúpeli na odstránenie reumatických bolestí. Masť sa používa na zapálené a ťažko sa hojace rany.

  • Kôpor voňavý – v kuchyni ju využijeme buď čerstvú alebo mrazenú. Niekto ju má rád, iný pre svoju výraznú chuť a vôňu ju nenávidia. Používa sa do omáčok, nátierok do nakladanej zeleniny. Podporuje chuť do jedla, povzbudzuje činnosť čriev a uvoľňuje plyny. Povzbudivo účinkuje na činnosť mliečnych žliaz a preto sa odporúča dojčiacim matkám.

  • Koriander siaty – využiť sa dajú všetky jeho časti od koreňa, cez stonky a listy až po semená. Listy sa pridávajú až do hotových jedál, semená sa sušia a drvia na prášok. Táto bylinka zlepšuje trávenie, má močopudný účinok, je účinný proti vírusom a baktériám, pozitívne pôsobí na cholesterol, posilňuje imunitný systém.

  • Šalvia lekárska – ako symbol večného života a podporovateľ múdrosti je šalvia obľúbená bylinka. Má ostrú, korenistú až štipľavú vôňu a chuť. Využíva sa v pivách, vo vínach, v mäse, zelenine, šťavách a na ochutenie porcie skutočne jeden lístok stačí. Využívame ju najčastejšie čerstvú, sušenú a kvety sa hodia na zdobenie. Má silný protibakteriálny účinok overený hlavne pri ochoreniach ústnej dutiny a hrdla, výborná je pri zápaloch ďasien a paradentóze. Využíva sa tiež v období klimaktéria a pri menštruačných bolestiach.

  • Oregano (pamajorán obyčajný) – zamieňa sa s majoránom, no kto tieto rastlinky pozná, vie, že chutia inak. Podvedome sa spája s talianskou kuchyňou, no nemusíte sa báť experimentov. Oregano je skvelé na dochutenie gulášov a mäsových jedál, obľúbené je najmä v talianskej kuchyni. Konzumuje sa sušené – narezané alebo pomrvené. Výborne pomáha pri chorobách priedušiek a zahlienení pľúc, no i pri zápaloch pečene, nespavosti a reumatizme.

  • Trebuľka voňavá – označuje sa aj ako stoklások či svinská rasca. Je to jemná a nenáročná bylinka, určite má v kuchyni svoje miesto. Najlepšie chutia mladé čerstvé lístky. Zvládne aj zamrazenie do ľadových kociek. Viac si rozumie so studeným ako teplým, preto ju dávame do nátierok, šalátov, omáčok, studených polievok, do pesta či limonád. Táto jarná rastlinka detoxikuje pečeň a obličky, zlepšuje trávenie a pamäť.

  • Saturejka záhradná – je tu pre toho, kto nemôže používať v kuchyni čierne korenie. Nedráždi žalúdok a práve v tom spočíva jej hlavná výhoda. Používame jej lístky – čerstvé alebo sušené. Chuťovo ladí so strukovinami, kelom a kapustou, zemiakmi, omáčkami alebo s mäsom. Pri varení dávame pozor, aby nám v jedlách neprerazila jej horkosť. Účinkuje pri kŕčoch, zažívacích problémoch, nafukovaní. Pôsobí tiež protizápalovo, má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu a pôsobí močobudne. Vnútorne sa používa ako liek na odkašliavanie.

  • Estragón (palina dračia) – Listy majú štipľavo korenistú chuť. Používa sa hlavne na prípravu octu, octových zmesí a horčice. Malými dávkami posekanej vňate ochutíme strukovinové polievky, šaláty, plnky, vajíčkové jedlá. Odvar z listov sa používa na zlepšenie trávenia a celkové posilnenie organizmu. Má antiseptický, protikŕčový a protihlístový účinok.




Ak potrebujete poradiť ako sa dostať späť do formy, objednajte sa u nutričnej poradkyne Janky TU:

Ing. Janka Trebulová, Alimonia s.r.o, sídlo poradne Hviezdna 2 BA – Podunajské Biskupice






Žemličkový chlieb a pomazánka z pečených paprík

500g hladkej múky

250g špaldová celozrnná múka

500ml vody

1 kocka droždia

1,5 čl cukru

1,5 čl soli

Sézamové, ľanové semienka

Z trochy vody, cukru a kvasníc urobíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli a pridáme ľubovoľné semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto prekladáme a necháme chvíľu odpočinúť pod utierkou. Potom cesto rozdelíme na 100g kúsky. Treba si ich odvážiť, aby boli rovnaké. Vyformujeme guľky a ukladáme ich do väčšej tortovej formy vymastenej a vysypanej hrubou múkou. Necháme chvíľu podkysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme ešte semienkami. Dáme piecť na 180 stupňov asi 20-25 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút. Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku vychladnúť.

Pomazánka:

4 ks červenej papriky

150g feta syr

Hrsť petržlenovej vňate- nasekaná

Soľ

Mleté čierne korenie

Olivový olej

Citrónová šťava

Vínny ocot

Papriky očistite od stopiek a jadierok, rozdeľte na 4 časti, potrite trošku olivovým olejom. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou hore a pečte pri teplote 230 stupňov asi 15 minút, alebo pokiaľ sa nezačnú robiť čierne pľuzgiere. Horúce papriky dajte do misy, prekryte potravinovou fóliou, aby sa zaparili. Nechajte ich chvíľu vychladnúť a potom ich ošúpte. Ošúpané papriky nakrájajte najemno, zmiešajte s feta syrom a petržlenovou vňaťou. Pridajte 1čl olivového oleja, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, korenie a nakoniec ešte jemne dochuťte vínnym octom


Krémová cesnaková polievka s petržlenovým pestom

Polievka:

zeleninový vývar 500 ml

celá hlavička cesnaku 1 ks

najemno nakrájaná cibuľa 1 ks

stredne veľký zemiak nakrájaný na kocky 2 ks

zeler 250 g

mandľová smotana 100 ml

mleté čierne korenie

soľ

Petržlenové pesto:

nasekaná čerstvá petržlenová vňať veľká hrsť

olivový olej 50 ml

Rúru som si predhriala na 200 stupňov, vrch celej hlavičky cesnaku odkrojila, zabalila do alobalu a dala piecť na 45-50 minút. Kým sa cesnak piekol, zemiaky a celer som si očistila a nakrájala na kocky. V hrnci som si rozohriala olivový olej a cibuľu nakrájanú najemno som zľahka opiekla. Následne som pridala zemiaky, celer, mleté čierne korenie, soľ a varila pod pokrievkou 25-30 minút domäkka. Asi po 15 minútach varenia som do polievky pridala upečený a mierne roztlačený cesnak, ktorý som predtým zbavila šupky. Keď boli zemiaky mäkké, polievku som rozmixovala dohladka a nakoniec pridala mandľovú smotanu na zjemnenie. Keď sa vám bude zdať polievka veľmi hustá, pridajte viac vývaru. Ja osobne mám veľmi rada cesnak a pridám si nakoniec ešte čerstvý. Podávame s lyžičkou petržlenového pesta a chrumkavým celozrnným chlebom, poprípade iným, ak je treba.



Zdroj obrázkov: Pexels 





Komentáre