Nadýchané koláče bez prášku do pečiva. Poradíme vám, čím ho treba nahradiť

Produkt slúžiaci k zväčšeniu objemu cesta pôsobí dvojfázovo. Môže mať však vplyv na výslednú chuť koláčov alebo vám nemusí vyhovovať jeho zloženie.

Čím kypriaci prášok nahradiť?

Jedlá sóda
Ak to preženiete s jeho množstvom vo výslednej chuti to vôbec nezaregistrujete. Myslite len na to, že je až 4-krát silnejšia ako prášok do pečiva. Na pól kilogramu múky vám stačí jedna čajová lyžička jedlej sódy.

Vínny kameň
Dnes už v obchode bežne dostanete kypriace prášky, ktoré sú nahrádzané vínnym kameňom. Ten vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe vína. Je ale nutné ho dať do cesta o niečo viac. A čo je hlavné, dajte cesto čo najskôr do rúry, pretože vínny kameň v ňom reaguje okamžite.

Sóda
Vodu v recepte, ak je jeho súčasťou, nahraďte perlivou sódou. Tá totiž obsahuje oxid uhličitý, ktorý koláč „nadýcha“.

Vajcia
Dnes nás väčšina receptov nabáda, aby sme šľahali žĺtok a bielko dokopy. Ušetrí to čas, ale cesto tým zväčší objem minimálne. Inak to bude v prípade, ak vyšľaháte z bielkov tuhý sneh a zo žĺtkov penu.

Rum
Ak práve nepečiete pre deti, dajte do cesta 3 lyžice rumu. Koláč krásne prevonia a zdvihne jeho objem.

Poznáte iný zlepšovák? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Zdroj foto: pexels.com


Komentáre