Špargľová sezóna: Prečo podľahnúť tejto zeleninové pochúťke?

Špargľové rizoto, špargľa s holandskou omáčkou a zemiakmi alebo špargľový šalát s jahodami. Či už si k dnešnému obedu vyberiete akýkoľvek chod so špargľou, rozhodne nebudete ľutovať. A ľutovať nebude ani vaše zdravie.

Vídame ho na farmárskych trhoch, dominuje na pultoch supermarketov a hocikedy sa objaví na jedálnom lístku v blízkosti reštauračného okienka. Špargľová sezóna je v plnom prúde, a tak nezostáva nič iné, než túto lahodnú zeleninu prihodiť do nákupného košíka.

Poteší ľudí na diéte aj chorých
Mnoho ľudí sa zelenine vyhýba ako čert krížu. Ak je vám tento prístup podobný, skúste pri špargli urobiť výnimku. Málokto totiž vie, že špargľa má blahodarné účinky na srdce a krvný obeh. Bez problému si poradí s vysokým krvným tlakom, znižuje hladinu cholesterolu, a tiež zlepšuje látkovú výmenu. Vďaka obsahu vitamínu E posilňuje imunitný systém a vysoký obsah vlákniny zasa napomáha lepšiemu tráveniu. Zároveň je špargľa skvelým zdrojom kyseliny listovej, ktorú by si mali dopriať tehotné ženy. Špargľa je tiež ideálnym pokrmom pre všetkých, ktorí si strážia ručičku váhy. Obsahuje iba 13 kalórií na 100 gramov.

Biela vs. zelená
Pri výbere špargle môžeme v slovenských supermarketoch naraziť na dve farebné odrody. Rozdiel medzi kapustovou a bielou špargľou nájdeme v spôsobe pestovania. Kým biela špargľa rastie pod hlinou, a teda neprodukuje chlorofyl, zelená špargľa je pred zberom vystavená slnečnému žiareniu. Pravdou zostáva, že rozdiel medzi bielou a kapustnou špargľou môžeme vidieť tiež v chuti. Gurmáni sa zhodujú, že biela špargľa je sladkastá a chutnejšia, naopak zelená špargľa vyniká vyššou nutričnou hodnotou a jeho chuť je tzv. čerstvejšia. Výhodou zelenej špargle je tiež fakt, že ju nemusíte šúpať. Iba stačí odlomiť drevenú špičku. Treba podotknúť, že v zahraničí sa môžete stretnúť aj s fialovou špargľou, ktorá je sladšia ako jeho zelený a biely kolegovia.

Počas špargľovej sezóny by sa vám nemalo stať, že narazíte na špargľu, ktorá má už najlepšie chvíľky života za sebou. Aj tak je ale dobré vedieť, ako spoznať čerstvú špargľu. Predovšetkým sa pri výbere zamerajte na to, či je špargľa ohybná. Ak budete mať pocit, že by pri ohýbaní mohla prasknúť, potom v ruke držíte čerstvý kúsok, ktorý bez problémov môžete použiť v kuchyni.

Ako špargľu pripraviť?
Príprava špargle je pomerne jednoduchá, a tak môžu delikátne špargľové menu vykúzliť aj ľudia, ktorým vareška nehovorí veľa. V prvom rade je dôležité špargľu tepelne upraviť. Nič nebráni tomu, aby ste ju uvarili vo vriacej vode, prípadne špargľu upiekli alebo pripravili na pare. Ďalej už záleží len na vašich chuťových pohárikoch. Napríklad Francúzi nedajú dopustiť na špargľu podávanú s holandskou či smotanovou omáčkou. Výbornú špargľu pripravíte aj na masle alebo so šalátovou zálievkou zvanú vinaigrette. V rámci grilovacej sezóny zase môžete špargľu zabaliť do slaniny a mierne ju pogrilovať na ohni. Návšteva iste ocení  špargľový Quiche, ktorý sa hodí na desiatu.

Chcete sa pri príprave špargle naozaj blysnúť? Potom nezabudnite do vriacej vody prisypať trošku cukru. Práve cukor uvoľňuje špargľovú arómu, a zároveň zabraňuje tomu, aby špargľa pri vare zhorkla. Kuchári radia, aby ste si pripravili zmes cukru a soli v pomere približne 2: 1. To znamená, že ak do vriacej vody dáte štipku soli, mali by ste pridať lyžičku cukru. Uvidíte, že cukor pozdvihne váš špargľový chod o úroveň vyššie.

Zdroj foto: Pixabay.com


Komentáre