10 rád pre ZERO WASTE začiatočníkov: Tieto nápady vás dostanú!

Každý deň máme na výber. Môžeme urobiť zmenu a prispieť k tomu, aby bol tento svet krajší a naša planéta zelenšia. Veľakrát to naozaj nie je zložité, a chce to len trochu motivácie. Zvážte všetky vaše možnosti a buďte zodpovedným spotrebiteľom. Samozrejme, každý krok a i malá zmena sa počíta, pretože všetky maličkosti prispievajú ku zníženiu odpadu. My vám prinášame niekoľko ekologických tipov na každý deň. 

1. Fľaška na opakované použitie
Všetci si veľmi dobre uvedomujeme, že plastové fľaše sú jednou z najväčších položiek na skládkach. Majú neuveriteľne nízku recyklačnú rýchlosť. Sú to tiež jedna z najjednoduchších vecí, ktoré je možné nahradiť v každodennom živote. Na prípravu 0,5 litra vody na fľaše sú potrebné 3 litre vody. Zvyknite si na vodu z vodovodu a naplňte fľašu na opakované použitie. Existuje veľa atraktívnych sklenených a nerezových variantov.

2. Bavlnená taška a vlastné vrecká na ovocie a zeleninu
Na skládkach sa nachádza aj veľké množstvo plastových tašiek a vrecúšok. Nosiť tašku a vrecká na potraviny so sebou je naozaj jednoduché. Zmestia sa vám kamkoľvek. Klasické igelitky sa rozkladajú takmer 100 rokov. Priemerný Slovák spotrebuje ročne podľa organizácie Envi-pak 466 tašiek, kým priemerná spotreba v EÚ je okolo 200 tašiek na občana. Majte ju vždy po ruke, či už v aute, alebo v kabelke. 


3. Bambusová zubná kefka
Zubnú kefku by sme mali meniť každé tri mesiace. Miliardy plastových kefiek skončí každoročne na skládkach. Šetrite životné prostredie a zvoľte si zubnú kefku z bambusu. Existuje veľa rôznych alternatív a môžete ich celé skompostovať. 

4. Ekologická slamka
Na svete sa každodenne používa 1 miliarda plastových, biologicky neodbúrateľných slamiek  na báze ropy. Väčšina slamiek je vyrobená z polypropylénu či polystyrénu, ktorých rozklad trvá stovky rokov. To je dôvod, prečo na skládkach je množstvo farebných plastov. Vďaka tomu, že sú ľahké ich často vietor odfúkne a skončia v prírode či oceáne. Dnes už máte na výber množstvo ekologických a dostupných alternatív. Kovové, bambusové, papierové, či dokonca slamky z cestovín, ktoré po použití môžete zjesť. 

5. Nakupujte v second-hande 
Aj v second-hande nájdete štýlové kúsky za skvelé ceny. Na výrobu jedného trička sa spotrebuje 2720 litrov vody, čo sa dá prirovnať k množstvu vody vypitej počas doby 3 rokov. Až 95% vyhodeného oblečenia sa môže recyklovať alebo upcyklovať. Posuňte kúsky, ktoré nepotrebujete ďalej do obehu. 

6. Nakupujte na trhoch a kupujte potraviny s ekologickým obalom
Potravinové obaly pravdepodobne tvoria veľkú časť vášho týždenného odpadu. Je to jeden z najjednoduchších a najväčších spôsobov, ako môžete ovplyvniť, nielen to, čo si kúpite, ale aj ako. Na Slovensku už existuje mnoho bezobalových obchodov, kde si môžete potraviny nakúpiť do vlastných nádob.


7. Používajte kovový holiaci strojček
Nielenže sa na výrobu jednorazových žiletiek vyrobí mnoho plastu a kovu, ale sú tiež spájané s vysokou spotrebou vody. Iba v USA sa ročne minú 2 bilióny  žiletiek, ktoré sú nerozložiteľné. Klasické žiletky, ktoré používali ešte naši dedkovia sú štýlové a vydržia roky. 

8. Vyskúšajte menštruačný kalíšok
Nemajte predsudky a dajte šancu ekologickej alternatíve pre ženy. Tampóny a vložky sú vyrobené na jedno použitie a na vyhodenie. To vytvára veľa odpadu a škodí nášmu životnému prostrediu. Ak by bola celá životnosť tampónov spojená, výška by bola 1,6 km, čo by sa rovnalo 5 Eiffelovým vežiam. Za 10 rokov žena použije 3 600 vložiek alebo tampónov. Ak sa kalíšok používa správne, vydrží vám až 10 rokov. Cena každých 10 rokov: 12 mesiacov x 5 € x 10 rokov = 600 €

9. Umývateľné handričky
Nekupujte papierové obrúsky a využite handričky nastrihané zo starého textilu. Pri hygienických vreckovkách je možný návrat ku klasickým, ktoré však nie každému vyhovujú. 

10. Noste si jedlo so sebou
Naučte sa variť si doma a nosiť si jedlo vo vlastnej nádobe. Má to množstvo výhod. Viete presne čo jete a neplníte smetné koše množstvom obalov z reštaurácií, ktoré kvôli ich znečisteniu mastnotou nie je možné recyklovať. Ak nedojete jedlo v reštaurácií, nezabudnite si ho tiež dať zabaliť do vlastnej nádoby.



Komentáre